Догађаји
25.09.2023.

Отворен Међународни сајам наоружања и војне опреме „ПАРТНЕР 2023“

Министарство одбране

Данас је на Београдском сајму потпредседник Владе и министар одбране Милош Вучевић отворио 11. Међународни сајам наоружања и војне опреме „ПАРТНЕР 2023“.

Отварању сајма присуствовали су представници Народне скупштине, министри у Влади, представници Министарства одбране и Војске Србије, дипломатског и војнодипломатског кора, руководство Југоимпорт- СДПР, представници компанија Одбрамбене индустрије Србије, привредног и јавног живота, као и бројне иностране делегације.

Министарство одбране

Министар Вучевић, поздрављајући окупљене, истакао је да сајам наоружања и војне опреме „ПАРТНЕР” бележи стални узлазни тренд, како по броју излагача, приказаних новитета и осталих средстава наоружања, тако и по учешћу пословних сарадника и укупних посетилаца.

Према његовим речима, на „Партнеру 2023“ приказано је више од 170 различитих типова крупних средстава наоружања.
Евидентно je више новитета него на претходним, што потврђује сталан и континуиран напредак наших одбрамбених технологија. Изложено је више нових противавионских и противдронских система, беспосадних, земаљских и ваздухопловних платформи, као и бројних типова нове муниције побољшаних карактеристика.

Министарство одбране

Премијерно је приказан најновији домаћи артиљеријски систем нове генерације „Перун”, који ће бити нови адут српске одбрамбене индустрије на светском тржишту. Приказане су и унапређене серије верзија фамилија точкаша борбених возила - „Лазара”, „Милоша”, МРАП-а, БоВ-а, као и модернизованог БВП М 80а Б2 и тенка М 84 АС2.

Министарство одбране

Министар одбране указао је да је између два сајма уведено у наоружање 70 нових средстава, од чега су 22 у серијској производњи, међу којима је и вишенаменско борбено оклопно возило “Лазар 3М“ из производног програма Југоимпорт- СДПР.
Истакао је да ће, осим наставка испоруке домаћих сложених  борбених система, до краја године Војсци Србије бити испоручене и знатне количине новог стрељачког наоружања, оптоелектронских система, нове побољшане артиљеријске минобацачке и стрељачке муниције, заштитне балистичке опреме, униформе и друге опреме.

Министарство одбране

У оквиру свечаног отварања, гостима је приказан и филм о достигнућима Одбрамбене индустрије Републике Србије.

Након церемоније отварања сајма, министар Вучевић и генерал Мојсиловић у присуству помоћника министра одбране др Ненада Милорадовића и руководства Југоимпорта, обишли су изложбену поставку у халама Београдског сајма, а том приликом посетили су и штандове домаћих, као и штандове страних компанија.