Događaji
25.09.2023.

Otvoren Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „PARTNER 2023“

Ministarstvo odbrane

Danas je na Beogradskom sajmu potpredsednik Vlade i ministar odbrane Miloš Vučević otvorio 11. Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „PARTNER 2023“.

Otvaranju sajma prisustvovali su predstavnici Narodne skupštine, ministri u Vladi, predstavnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, diplomatskog i vojnodiplomatskog kora, rukovodstvo Jugoimport- SDPR, predstavnici kompanija Odbrambene industrije Srbije, privrednog i javnog života, kao i brojne inostrane delegacije.

Ministarstvo odbrane

Ministar Vučević, pozdravljajući okupljene, istakao je da sajam naoružanja i vojne opreme „PARTNER” beleži stalni uzlazni trend, kako po broju izlagača, prikazanih noviteta i ostalih sredstava naoružanja, tako i po učešću poslovnih saradnika i ukupnih posetilaca.

Prema njegovim rečima, na „Partneru 2023“ prikazano je više od 170 različitih tipova krupnih sredstava naoružanja.
Evidentno je više noviteta nego na prethodnim, što potvrđuje stalan i kontinuiran napredak naših odbrambenih tehnologija. Izloženo je više novih protivavionskih i protivdronskih sistema, besposadnih, zemaljskih i vazduhoplovnih platformi, kao i brojnih tipova nove municije poboljšanih karakteristika.

Ministarstvo odbrane

Premijerno je prikazan najnoviji domaći artiljerijski sistem nove generacije „Perun”, koji će biti novi adut srpske odbrambene industrije na svetskom tržištu. Prikazane su i unapređene serije verzija familija točkaša borbenih vozila - „Lazara”, „Miloša”, MRAP-a, BoV-a, kao i modernizovanog BVP M 80a B2 i tenka M 84 AS2.

Ministarstvo odbrane

Ministar odbrane ukazao je da je između dva sajma uvedeno u naoružanje 70 novih sredstava, od čega su 22 u serijskoj proizvodnji, među kojima je i višenamensko borbeno oklopno vozilo “Lazar 3M“ iz proizvodnog programa Jugoimport- SDPR.
Istakao je da će, osim nastavka isporuke domaćih složenih  borbenih sistema, do kraja godine Vojsci Srbije biti isporučene i znatne količine novog streljačkog naoružanja, optoelektronskih sistema, nove poboljšane artiljerijske minobacačke i streljačke municije, zaštitne balističke opreme, uniforme i druge opreme.

Ministarstvo odbrane

U okviru svečanog otvaranja, gostima je prikazan i film o dostignućima Odbrambene industrije Republike Srbije.

Nakon ceremonije otvaranja sajma, ministar Vučević i general Mojsilović u prisustvu pomoćnika ministra odbrane dr Nenada Miloradovića i rukovodstva Jugoimporta, obišli su izložbenu postavku u halama Beogradskog sajma, a tom prilikom posetili su i štandove domaćih, kao i štandove stranih kompanija.