Активности
29.05.2024.

Обука припадника Националне гарде Кипра за борбену употребу самоходних топ-хаубица „Нора“

Министарство одбране

Припадници Националне гарде Кипра бораве у Републици Србији ради обуке за борбену употребу самоходних топ-хаубица 155 мм Б-52 М15 „Нора“ из производног програма Југоимпорт-СДПР.

Министарство одбране

Национална гарда Кипра у свом наоружању већ неколико година има самоходне-топ хаубице „Нора“.

Обуку кипарских војника реализовали су инструктори из Мешовите артиљеријске бригаде ВС, у чијем се наоружању налази овај савремени артиљеријски систем. Они су током двонедељног оспособљавања полазницима пренели знања о тактици употребе топ-хаубице и оспособили их за непосредно руковање и гађање у складу са задатим стандардима и нормама за ефикасно дејство овим борбеним системом.

Министарство одбране

Завршне активности обуке реализоване су на полигону „Пасуљанске ливаде“ и обухватале су поседање ватреног положаја, извиђање, откривање циљева и заузимање елемената за гађање, и, потом, припремна и бојева гађања из самоходних топ-хаубица.

Министарство одбране

Постигнути одлични резултати артиљеријских бојевих гађања потврђују да је обука кипарских послуга у Мешовитој ариљеријској бригади била квалитетна и да је циљ обучавања у потпуности испуњен.

Министарство одбране

Извршењу гађања на полигону „Пасуљанске ливаде“ данас је присуствовао амбасадор Кипра у Републици Србији Његова екселенција Андреас Фотиу.