Вести
03.01.2024.

Army Recognition: "Предузеће Југоимпорт из Србије планира да произведе најлакши вишецевни ракетни систем на свету"

Југоимпорт-СДПР
На сајту armyrecognition.com, објављен је чланак под називом “Yugoimport From Serbia Plans to Produce World's Lightest MLRS Multiple Launch Rocket Vehicle”. Екстракт чланка можете прочитати у наставку.

Предузеће Југоимпорт из Србије планира да произведе најлакши вишецевни ракетни систем на свету

Defense News September 2023 Global Security army industry

У револуционарном филму, српско наменско предузеће Југоимпорт најавило је свој абмициозан план за развој најлакшег вишецевног ракетног система на свету. Овај иновативни систем ће бити заснован на вишенамеском оклопном возилу Милош, 4x4 и имаће 28 лансирних цеви. Предвиђено је да ове цеви испаљују невођене ракете S-8 KOM познате по својој способности уништавања земаљских циљева.

Графички приказ вишецевног ракетног система Милош српске производње. (Извор слике је Југоимпорт)

Возило Милош, производ државног наменског предузећа Југоимпорт-СДПР из Србије, дебитовало је на међународној војној изложби и конференцији (IDEX) у Абу Дабију у фебруару 2017. године. Од свог представљања, возило је побрало похвале због своје прилагодљивости, будући да може да се користи за читав низ војних операција, почев од артиљеријског извиђања, патролних мисија, контроле граница и територија, па до противтенковских и противтерористичких операција. Његова свестраност огледа се и у томе што може обављати функцију осматрања, командовања као и превоз припадника војске, укључујући и јединице специјалних снага.

Вишецевни ракетни бацач, израђен адаптацијом возила Милош, одликује се јединственим дизајном и поседује контејнер од 28 лансирних цеви калибра 80 мм који је смештен на крову возила. Ове лансирне цеви су правоугаоно распоређене у два реда од по 14 цеви. Овакав дизајн не само да максимално повећава ватрену моћ, већ обезбеђује и ефикасно коришћење простора.

Важно је напоменути да су за овај систем изабране невођене ракете S-8 KOM. Оне чине основну муницију у арсеналу многих руских војних хеликоптера и авиона, а предвиђене су за уништавање оклопљених и лако оклопљених циљева. Њихов дизајн карактерише примена најмодернијих метода, укључујући и употребу готовог ваљаног алуминијума и јединственог механизма за брављење крилаца. Ове иновације не само да смањују трошкове и време прозводње, већ и повећавају поузданост рада ракете. Такође, парчадно дејство ракете чини је убојитом по непријатељску живу силу.

Што се тиче техничких детаља, ракетни систем S8 LC-20 је калибра 80 мм и постиже максимални домет од 6.800 метара. Укупна маса система је невероватних 14,000 килограма, при чему само надградња тежи 700 килограма. Лансер такође има и напредни систем за управљање ватром, у комбинацији са електро-оптичким нишаном, термовизијском камером и ласерским даљиномером. Оператери могу изабрати јединачни или рафални режим паљбе, лансирајући једну или две ракете брзином од 0,2 секунде.

Овај најновији развој српског наменског предузећа Југоимпорт представља заначајан корак у технологији модерног ратовања, нудећи спој мобилности, ватрене моћи и свестраности. Свет ће несумњиво помно пратити излазак овог најсавременијег вишецевног ракетног ситема на бојиште.