Vesti
03.01.2024.

Army Recognition: "Preduzeće Jugoimport iz Srbije planira da proizvede najlakši višecevni raketni sistem na svetu"

Jugoimport-SDPR
Na sajtu armyrecognition.com, objavljen je članak pod nazivom “Yugoimport From Serbia Plans to Produce World's Lightest MLRS Multiple Launch Rocket Vehicle”. Ekstrakt članka možete pročitati u nastavku.

Preduzeće Jugoimport iz Srbije planira da proizvede najlakši višecevni raketni sistem na svetu

Defense News September 2023 Global Security army industry

U revolucionarnom filmu, srpsko namensko preduzeće Jugoimport najavilo je svoj abmiciozan plan za razvoj najlakšeg višecevnog raketnog sistema na svetu. Ovaj inovativni sistem će biti zasnovan na višenameskom oklopnom vozilu Miloš, 4x4 i imaće 28 lansirnih cevi. Predviđeno je da ove cevi ispaljuju nevođene rakete S-8 KOM poznate po svojoj sposobnosti uništavanja zemaljskih ciljeva.

Grafički prikaz višecevnog raketnog sistema Miloš srpske proizvodnje. (Izvor slike je Jugoimport)

Vozilo Miloš, proizvod državnog namenskog preduzeća Jugoimport-SDPR iz Srbije, debitovalo je na međunarodnoj vojnoj izložbi i konferenciji (IDEX) u Abu Dabiju u februaru 2017. godine. Od svog predstavljanja, vozilo je pobralo pohvale zbog svoje prilagodljivosti, budući da može da se koristi za čitav niz vojnih operacija, počev od artiljerijskog izviđanja, patrolnih misija, kontrole granica i teritorija, pa do protivtenkovskih i protivterorističkih operacija. Njegova svestranost ogleda se i u tome što može obavljati funkciju osmatranja, komandovanja kao i prevoz pripadnika vojske, uključujući i jedinice specijalnih snaga.

Višecevni raketni bacač, izrađen adaptacijom vozila Miloš, odlikuje se jedinstvenim dizajnom i poseduje kontejner od 28 lansirnih cevi kalibra 80 mm koji je smešten na krovu vozila. Ove lansirne cevi su pravougaono raspoređene u dva reda od po 14 cevi. Ovakav dizajn ne samo da maksimalno povećava vatrenu moć, već obezbeđuje i efikasno korišćenje prostora.

Važno je napomenuti da su za ovaj sistem izabrane nevođene rakete S-8 KOM. One čine osnovnu municiju u arsenalu mnogih ruskih vojnih helikoptera i aviona, a predviđene su za uništavanje oklopljenih i lako oklopljenih ciljeva. Njihov dizajn karakteriše primena najmodernijih metoda, uključujući i upotrebu gotovog valjanog aluminijuma i jedinstvenog mehanizma za bravljenje krilaca. Ove inovacije ne samo da smanjuju troškove i vreme prozvodnje, već i povećavaju pouzdanost rada rakete. Takođe, parčadno dejstvo rakete čini je ubojitom po neprijateljsku živu silu.

Što se tiče tehničkih detalja, raketni sistem S8 LC-20 je kalibra 80 mm i postiže maksimalni domet od 6.800 metara. Ukupna masa sistema je neverovatnih 14,000 kilograma, pri čemu samo nadgradnja teži 700 kilograma. Lanser takođe ima i napredni sistem za upravljanje vatrom, u kombinaciji sa elektro-optičkim nišanom, termovizijskom kamerom i laserskim daljinomerom. Operateri mogu izabrati jedinačni ili rafalni režim paljbe, lansirajući jednu ili dve rakete brzinom od 0,2 sekunde.

Ovaj najnoviji razvoj srpskog namenskog preduzeća Jugoimport predstavlja zanačajan korak u tehnologiji modernog ratovanja, nudeći spoj mobilnosti, vatrene moći i svestranosti. Svet će nesumnjivo pomno pratiti izlazak ovog najsavremenijeg višecevnog raketnog sitema na bojište.