Aktivnosti
04.01.2024.

Kolektivna obuka posluga samohodnih top-haubica 155 mm B-52 M-15 „Nora“

Jugoimport-SDPR

Na poligonima i vežbovnom prostoru u okolini Niša u toku je realizacija kolektivne obuke posluga samohodnih top-haubica 155 mm B-52 M-15 „Nora“ iz proizvodnog programa Jugoimport- SDPR,  a koje su već više godina u sastavu Vojske Srbije.

Ministarstvo odbrane

Samohodna top-haubica 155 mm NORA-B52 namenjena je za vatrenu podršku sopstvenih jedinica. Vatrenu podršku ostvaruje snažnom, iznenadnom i brzom vatrom po ciljevima taktičkog, operativnog i strategijskog značaja na velikim daljinama.

Obuka se realizuje sa ciljem daljeg unapređenja osposobljenosti pripadnika diviziona Mešovite artiljerijske brigade naoružanog „Norama“ za pripremu i izvođenje dejstava, uz maksimalno iskorišćenje mogućnosti ovog savremenog borbenog sredstva.

Ministarstvo odbrane

Posluge na obuci uvežbavaju posedanje vatrenog položaja, pravovremeno otkrivanje ciljeva, upotrebu automatizovanog sistema za upravljanje vatrom i izvršenje posrednog gađanja, u skladu sa zadatim standardima i normama za efikasno dejstvo.

Kontinuirana realizacija obuke i uvežbavanja ključni su za očuvanje visoke osposobljenosti i borbene gotovosti diviziona kojem su, uvođenjem top-haubica 155 mm „Nora“ u operativnu upotrebu, značajno unapređene sposobnosti za pružanje pouzdane, precizne i snažne vatrene podrške jedinicama Vojske Srbije u izvođenju operacija.

Jugoimport-SDPR