Вести
10.12.2023.

Приказ наоружања и способности дела јединица Војске Србије у Нишу

Министарство одбране

На војном аеродрому „Наредник-пилот Михајло Петровић“ у Нишу данас је одржан приказ наоружања, војне опреме и способности дела јединица Војске Србије.

Министарство одбране

Приказу су присуствовали врховни командант Војске Србије и председник Републике Александар Вучић, председник Азербејџана Илхам Алијев, министар одбране Милош Вучевић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, министри у Влади Републике Србије, делегација Азербејџана, представници Југоимпорт-СДПР и друге уважене званице.

Председницима Вучићу и Алијеву су том приликом представљени савремено наоружање и војна опрема, са посебним освртом на производе домаће одбрамбене индустрије, и део способности специјалних снага Војске Србије.

Министарство одбране

Презентовани су артиљеријско-ракетни системи, беспосадне платформе у ваздухопловној и копненој компоненти, систем за управљање ватром и различита убојна средства, међу којима и ракете АЛАС, беспилотна летелица-пројектил ГАВРАН и беспилотне летелице ВИЛА 1 и ВИЛА 2.

Министарство одбране
  • Ракета АЛАС има савремену аеродинамичку конфигурацију. Као погон користи стартни мотор на чврсто ракетно гориво и турбомлазни мотор. Максимални домет ракете је 25 километара. Примењен је савремен концепт вођења отпоран на ометање.
  • Беспилотна летелица-пројектил ГАВРАН (дрон самоубица) служи за одвраћање од напада и представља јефтино далекометно извиђачко/јуришно средство намењено за осматрање у реалном времену и напад на широк дијапазон циљева иза предње ивице борбене зоне. Намењен је за уништавање тенкова и других оклопљених возила, командних места, артиљеријских положаја, живе силе и других покретних и непокретних циљева, борбених чамаца и дронова.

У динамичком сегменту приказа, припадници 72. бригаде за специјалне операције и 63. падобранске бригаде су, уз подршку хеликоптерских јединица Ратног ваздухопловства и ПВО, демонстрирали извођење хоризонталног и вертикалног маневра, дејство у урбаној средини, употребу беспосадних платоформи за снабдевање, извлачење рањеника и савлађивање тешко проходног терена, те део обуке коју пролазе припадници специјалних снага Војске Србије.

Посебну пажњу током приказа привукла су борбена оклопна возила 4х4 „Милош“ из производног програма Југоимпорта, која су већ више година у саставу Војске Србије.  

Министарство одбране
  • Вишенаменско оклопно борбено возило, формуле погона 4x4 – Милош припада категорији савремених оклопних возила намењених обављању широког дијапазона мисија издомена делокруга јединица полиције и оружаних снага. Основни концепт возила базира се на самоносећем оклопном телу, савременим склоповима погона и преноса снаге и независним системом ослањања, који омогућава висок степен покретљивости у свим теренским и временским условима уз максималну борбену масу од преко 14 тона. Возило се може користити за: патролне мисије, извидјачке мисије, као командно возило, превоз и подршку јединица за специјалне операције, противгерилску и противтерористичку борбу, противоклопну борбу, контролу граница, контролу територија и др.
Министарство одбране