Вести
28.06.2019.

Потписивање споразума о стратешком партнерству

Компанија "Утва Авио индустрија", која је у власништву Југоимпорт – СДПР Ј.П., и Машински факултет Универзитета у Београду данас су на сајму НВО „ПАРТНЕР 2019", потписали Споразум о стратешком партнерству.

Циљ споразума је повезивање институција високог образовања и привреде у сврху унапређења науке, иновација и технолошког развоја кроз спровођење конкретних активности које имају образовну, примењену и развојну димензију.

Конкретни резултати које компанија "Утва" има у смислу развоја и испитивања нове летелице и могућности Машинског факултета су довели до заједничких интереса у циљу развоја нових пројектних решења, испитивања и развоја нових технолошких поступака.

Неки од конкретних аспекта сарадње су имплементација индустрије 4.0 у ваздухопловној индустрији, образовни програм, унапређење инфраструктуре, заједничко учествовање у развоју и имплементацији нових технологија у ваздухопловству, рад на истраживачко развојним пројектима и други.

 Од овог споразума ће имати корист и студенти јер ће им бити омогућено да непосредно учествују у пословима на развоју и производњи летелица и буду укључени у друге аспекте пословања компаније "Утва авио индустрија".

 Компанија „Утва" најављује почетак такмичења за најбоље пројектно решење беспилотне летелице. Право учешћа ће имати студенти завршних година техничких факултета у региону. Најбоље решење ће бити новчано награђено, а учесници ће добити прилику да реализују то решење. Конкурс ће бити накнадно објављен о чему ћете бити обавештени.