Вести
20.06.2024.

Борбена околопна возила „Милош“ и „Лазар 3“ коришћена током међународне вежбе „Платинасти вук 24“

Министарство одбране

Међународна тактичка вежба обучавања „Платинасти вук 24“, на којој су учествовали припадници Војске Србије и оружаних снага осам других држава, успешно је завршена данас на полигону „Боровац“ код Бујановца.

Завршним вежбовним активностима данас су присуствовали министар одбране Братислав Гашић, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, директор Здруженог штаба Националне гарде Охаја бригадни генерал Џеф Воткинс и представници војнодипломатског кора.

Учесници вежбе „Платинасти вук 24“ увежбавали су тактике и технике, као и процедуре, које се, са акцентом на употребу неубојитог оружја, примењују током ангажовања у мировним операцијама.

Министарство одбране

Током међународне вежбе коришћена су борбена оклопна возила 4х4 „Милош“ и 8х8 „Лазар 3“ производног програма Југоимпорт-СДПР, која су се и овом приликом показала врло поузданим током извођења различитих тактичких радњи.

Министарство одбране

Возила „Лазар 3“ била су у конвоју, након чега су коришћена како би извршила блокаду насељеног места, док је возило „Милош“ чинило део моторизоване патроле за упад у насељено место.

Министарство одбране

Демонстрирано је дејствовање личним наоружањем кроз отворени поклопац у предњем делу борбених возила „Милош“ и „Лазар 3“ на мете.

Министарство одбране

Уследило је искрцавање посаде из задњег дела возила "Лазар 3" кроз рампу. Рампа је дизајнирана тако да испуњава различите захтеве током сложених операција.

Министарство одбране

На вежби „Платинасти вук 24“ учествовали су припадници оружаних снага Сједињених Америчких Држава, Босне и Херцеговине, Велике Британије, Италије, Мађарске, Румуније, Северне Македоније, Словеније и Србије. Земље посматрачи ове године су Бугарска, Грчка и Немачка.