Догађаји
19.10.2019.

Приказ способности Војске Србије „Слобода 2019“

Приказ способности Војске Србије „Слобода 2019" одржан је 19. октобра 2019. године на Аеродрому „Пуковник-пилот Миленко Павловић" у Батајници, поводом обележавања 75 година од ослобођења Београда у Другом светском рату.

Приказу „Слобода 2019" присуствовали су председник Републике Србије и врховни командант Војске Србије Александар Вучић, председник Владе Руске Федерације Дмитриј Медеведев, српски члан Председништва Босне и Херцеговине Милорад Додик, председница Народне Скупштине Републике Србије Маја Гојковић, председница Владе Републике Србије Ана Брнабић, министар одбране Републике Србије Александар Вулин, министри у Влади Републике Србије, начелник Генералштаба Војске Србије генерал Милан Мојсиловић, представници Министарства одбране и Војске Србије, МУП-а, БИА, руководство Југоимпорт- СДПР Ј.П., представници дипломатског и војно-дипломатског кора, верских заједница, многобројни гости и грађани Републике Србије.

У приказу је учествовало више од 2.400 припадника Војске Србије, 100 борбених и неборбених возила и система и око 25 ваздухоплова.

У првом делу програма, приказана је оспособљеност дела јединица Војске Србије за извођење противтерористичке операције, борбеног трагања и спасавања, ваздухопловне ватрене подршке јединицама Копнене војске и заштите снага.

Приказ на батајничком аеродрому настављен је свечаним дефилеом пешадијског, моторизованог и ваздухопловног ешелона.

Гледаоци су могли да испрате и наступ ваздухопловног ешелона јединица Ратног ваздухопловства и противваздухопловне одбране. Имали су прилику да виде и хеликоптере Ми-35 из Руске Федерације, затим хеликоптере „Х-145М", „Ми-8" и „М-17", као и хеликоптере „Газела" и „Гама".

Након пешадијског и ваздухопловног ешелона, продефиловао је и моторизовани ешелон, у коме су била возила и средства ратне технике на употреби у јединицама Војске Србије и средства по пројекту „1500+" која својим капацитетима развија и производи Одбрамбена индустрија Србије.

У оквиру осам подешелона, наступио је подешелон оклопних извиђачких аутомобила БРДМ-2МС, која су опремљена савременим термовизијским средствима за осматрање и нишањење, а систем управљања ватром обезбеђује дејство из покрета.

Уследили су подешелони возила полицијских борбених „ВПБ М-86", подешелон специјалних вишенаменских моторних возила „Хамер", подешелон вишенаменских борбених оклопних возила 8х8 „Лазар 3", мешовити подешелон борбених и теренских возила у коме су била вишенаменска оклопна возила 4х4 „Милош" и нова теренска возила „Застава".

У саставу мешовитог подешелона беспосадних земаљских и ваздухопловних платформи, биле су даљински управљане беспосадне земаљске платформе „Мали Милош", беспилотна летелица „Врабац", као и борбени, извиђачки и ометачки дронови.

Наредни подешелон чинили су самоходне топ-хаубице 155 mm „НОРА" Б52 М15, које се налазе у наоружању јединица Војске Србије и самоходно артиљеријско оруђе 155 mm „Александар" (потпуно аутоматизовано са високим нивоом аутономије), а ту су биле и универзална покретна артиљеријска рачунарска станица (Упарс) и модификовани преносни ракетни систем ПВО „Игла".

У наступу подешелона нових и модернизованих система ракетне артиљерије, гледаоци су могли да виде БОВ КИВ артиљеријско возило, модернизовани „Огањ дигитални", самоходно вишецевно лансирно оруђе „Шумадија", самоходни вишецевни ракетни систем „Тамнава" намењен за ватрену подршку јединица Копнене војске, систем „Пасарс" и радарски систем „Жирафа".

Приказ на батајничком аеродрому посетило је више од 15.000 грађана.