Vesti
25.04.2019.

Prikaz naoružanja i vojne opreme na poligonu „Nikinci“

Na poligonu "Nikinci" uspešno je realizovan dvodnevni prikaz sredstava naoružanja i vojne opreme iz domaćeg razvoja sa bojevim gađanjem.

Demonstracija je organizovana za članove delegacija partnerskih zemalja, koje su izrazile interesovanje da se detaljnije upoznaju sa tehničkim i operativnim karakteristikama sredstava namenske industrije Srbije.

Prvog dana prikaza izvršeno je bojevo gađanje sa artiljerijsko-raketnim sistemima: modernizovanim višecevnim lanserima koji su dejstvovali raketama "Oganj" i "GRAD 2000", samohodnim top-haubicama 155 mm "Nora" B52 i raketnim sistemom "Alas".

Gađanje u realnim uslovima uspešno je realizovano, pogađanjem ciljeva vođenom raketom „Alas", potom pogađanje ciljeva iz samohodnih top-haubica "Nora" i modernizovanih "Ognjeva" sa artiljerijskim nevođenim raketama dometa 40 km i 20 km.

Drugog dana prikaza dejstvovano je iz borbenih stanica 12,7 mm višenamenskog borbenog oklopnog vozila 8x8 "Lazar 3" i borbenog oklopnog vozila 4x4 "Miloš".

Takođe, dejstvovano je iz pešadijskog naoružanja nove generacije, besposadne platforme "MALI MILOŠ", protivoklopnim vođenim raketama kalibra 2T i 2F i sistemom PASARS.