Vesti
16.07.2019.

Sajam naoružanja i vojne opreme „Partner 2019“

Deveti međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2019" održan je na Beogradskom sajmu, u periodu od 25. do 28. juna 2019. godine, pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane, a u suorganizaciji Jugoimport-SDPR J.P.

Manifestaciju je otvorio ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin. Svečanom otvaranju prisustvovali su predsednik Republike Srbije i vrhovni komandant Vojske Srbije Aleksandar Vučić, predsedavajući Predsedništva BiH Milorad Dodik, ministar za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja Zoran Đorđević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije Milan Mojsilović i drugi uvaženi gosti.

Zvanicama na otvaranju obratili su se ministar odbrane Republike Srbije Aleksandar Vulin i generalni direktor Jugoimport-SDPR J.P. Jugoslav Petković. Tokom svog izlaganja uvaženim zvanicama generalni direktor Jugoimport-SDPR J.P. Jugoslav Petković istakao je da je u proteklih šest godina investirano više od 100 miliona evra u nove tehnologije, proizvodnju i proizvodne kapacitete, kao i u mnoge razvojne projekte: raketni sistem "Alas", samohodno višecevno lansirno oruđe "Šumadija", samohodno artiljerijsko oruđe "Aleksandar", borbena oklopna vozila "Miloš" i "Lazar", bespilotni helikopter Stršljen, bespilotna letilica "Aleks" i dr., te da su neka od tih sredstava već u upotrebi. Pored navedenog, govorio je i o velikom jubileju 70 godina postojanja Jugoimport-SDPR J.P.

Na svečanom otvaranju prisutnima su prikazani film o novim dostignućima Ministarstva odbrane i Odbrambene industrije Srbije u razvoju i proizvodnji naoružanja, kao i film posvećen sedamdesetogodišnjici Jugoimport-SDPR J.P. 

Povodom pomenutog jubileja, dana 26. juna 2019. godine, za vojni vrh i brojne inostrane delegacije koje su posetile međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „Partner 2019", upriličen je funkcionalan prikaz sa demonstracijom sredstava sa bojevim gađanjem iz razvojnog i proizvodnog programa Jugoimport-SDPR J.P. i OIS na poligonu u Nikincima.

Tokom sajma „Partner 2019" prikazani su mnogi tehnološki noviteti, među kojima i sredstvo Jugoimport-SDPR J.P., samohodni višecevni modularni raketni lanser "Tamnava". Predviđeno je da "Tamnava" ispaljuje dve vrste raketa - 122 i 262 milimetara, a obezbeđena je i automatizacija punjenja brzom zamenom modula pomoću ugrađenog krana. Projektili kalibra 262 milimetara mogu da dosegnu ciljeve na daljini od čak 70 kilometara. Najvažnija karakteristika "Tamnave" jeste ubojitost i žestoka brzina paljbe, za nekoliko minuta može da ispali 96 raketa kalibra 122 mm. 

Na ovogodišnjem sajmu premijerno su prikazane i daljinski upravljane borbene stanice „KIKLOP" i „KERBER". Radi se o DUBS naoružanim jednocevnim (KIKLOP) i trocevnim (KERBER) oruđem 20 mm, opremljenim optoelektronskim sistemom za upravljanje vatrom. Stanice su namenjene naoružavanju borbenih oklopnih vozila Miloš, Lazar i BOV.

Na sajmu je nastupilo oko 130 izlagača. Više od 30 učesnika bilo je iz inostranstva, a rezultate i potencijale predstavile su kompanije iz Austrije, Belorusije, BiH, Bugarske, Engleske, Danske, Kine, Finske, Francuske, Italije, Nemačke, SAD, Švajcarske i dr.

Sajam je posetio veliki broj inostranih delegacija i inopartnera.