Vesti
31.07.2018.

Pokazna vežba Vojske Srbije u Nikincima

Na poligonu „Nikinci", dana 29.07.2018. godine, izvedena je pokazna vežba gađanja iz streljačkog naoružanja koje koristi Vojska Srbije, kao i dejstvovanje iz sredstava čiji je razvoj i dalje u toku.

Pokaznoj vežbi prisustvovali su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, ministar odbrane Aleksandar Vulin, direktor Bezbedonosno informativne agencije (BIA) Bratislav Gašić, kao i predstavnici Vojske Srbije i Jugoimport-SDPR J.P..

Tom prilikom predstavljen je deo novih izviđačkih elektronskih sistema, dejstvo vozila KIV, višenamenskog borbenog oklopnog vozila 8x8 "Lazara 3", protivavionskog samohodnog raketnog sistema PASARS 16, kao i nova generacija osmatračkih optoelektronskih sistema MIP 1, "Oganj" i dr.

Dva vozila „Lazar" dejstvovala su iz DUBS 12,7 mm i prikazali su jako dobre rezultate u pogađanju pancirne mete na 500 m. Ukrcno odeljenje trećeg „Lazara" dejstvovalo je ličnim naoružanjem kroz puškarnice na stojeće mete koje simuliraju zasedu protivnika u borbi u naseljenom mestu. U oba slučaja, sve mete su pogođene.

Takođe, predstavljen je i deo naoružanja iz projekta "1500+".

Projekat "1.500+" obuhvata naoružanje i vojnu opremu iz domaćeg razvoja, u koje spada nova generacija streljačkog naoružanja povećane efikasnosti, koja obuhvata modularne automatske puške M17 6,5 x 39 mm / 7,62 x 39 mm, snajperske puške repetirke M07 i poluautomatske M91/16, dalekometne snajperske puške 12,7 mm M12 i taktički pištolji E3 9mm PARA.
Sredstva kojima se jedinice Vojske Srbije opremaju u okviru projekta "1.500+" su i savremeni komplet zaštitne balističke i taktičke opreme, kao i višenamenska oklopna borbena vozila 8h8 "Lazar 3".