Додатне слике

Додатне слике

Лазар 2 - вишенаменско оклопно возило

Вишенаменско оклопно возилo ЛАЗАР 2 8x8 заснва се на модификацијама концепта и техничких решења примењених на функционалном моделу возила ЛАЗАР. Модификације су извршене са циљем даљег усклађивања основних карактеристика возила са актуелним светским трендовима у развоју фамилија вишенамеских оклопних возила точкаша .

Концепт возила ЛАЗАР 2 предстваља комбинацију концепата класе MRAP (Mine Ressistant Ambush Protected vehicle), и возила класе MRAV (Multi Purpose Armored Vehicle), с тим што се више помера ка концепту MRAV, пре свега због увођења концепта независног ослањања.

При пројектовању концепта возила, посебан акценат дат је на развоју високе покретљивости, система оклопне заштите, система наоружања, уз могућност транспорта 10 бораца који могу да брзо напусте и укрцају се у возило из заштићене позиције, применом задњих врата.

Укрцано одељење смештено је тако да су борци окренути према великим прозорима израђених од балистичког стакла и пушкарницама, што им омогућава одличну прегледност, осматрање околине и дејство личним наоружањем.

Интегрисан систем централне регулације притиска у пнеуматицима што уз "run flat" додатке омогућава кретање возила и са оштећеним пнеуматицима.

Висок ниво оклопне заштите остварен је применом оклопног тела израђеног од панцирног челика које у основној форми, укључујући и балистичка стакла обезбеђује балистичку заштиту у складу са нормом STANAG 4569 III+ нивоа (12,7x108 mm b-32 са 100 m) са предње стране и II нивоа са осталих страна.